Compost machine

Ik kreeg de vraag van een klant of ik een composteer machine kon maken. Zij geeft zelf les op een groene school waar ze al zo'n machine hebben, maar die was erg prijzig en of ik hem goedkoper kon maken. Samen stelde we alle eisen op een rijtje en maakte we een plan van hoe ik hem kon maken.

Werking

Boven op zit een inlaat waar geregeld(iedere dag of om de dag) groen afval in word gegooid, dan draai je aan het hendel zodat de as met schoepen in de buis gaat draaien en komt er compost aan de andere kant uit.

Er zit een isolatie deken om de buis heen om de warmte binnen te houden dat word gegenereerd tijdens het composteer proces, deze warme zorgt voor een sneller proces. Met de aandrijving breng je zuurstof in het materiaal en werk je het voort.

hoe ga je te werk

 

Je gooit veel groen afval in de buis, zoals groente, fruit, vlees, bladeren(geen dikkere takken), mest enzovoort. Dan laat je eerst alles composteren, als alles een beetje warm begint te worden aan je een keer een rondje aan het hendel draaien om wat zuurstof er in te brengen, maar bouw dit rustig op. Gooi dan geregeld afval in de buis en draai dan 2 a 4 rondjes aan het hendel.

Probeer dan een proces of een routine te vinden zodat het materiaal er ongeveer 6 weken in de buis zit. Dus van het emmertje dat je in de buis gooit moet ongeveer 6 weken duren voor dat het er uit komt